Componisten uit de 17e en 18e eeuw waren gefascineerd door de tragische lotgevallen van beroemde vrouwen. Ze gaven hen talloze mogelijkheden om de verschillende gradaties van emoties zoals liefde, jaloezie of angst muzikaal uit te beelden. Talloze opera's, serenades en canates waren gewijd aan het lot van Cleopatra, de laatste farao van Egypte, of Lucrezia, de vrouw van Lucius Tarquinius Collatinus.
In de voorstellig op zondagochtend staat de cantate 'Cleopatra Infelice' van de Venetiaanse componist Benedetto Marcello centraal. De jonge altiste Iris Bouman vertolkt de rol van de ongekukkige koninging van Egypte.
In tegenstelling tot Händels beroemde Lucrezia, die we al eerder in deze serie hebben uitgevoerd, is Marcello's cantate volledig onbekend en wordt deze voor het eerst sinds lange tijd weer gespeeld. Ze is in geen opzicht minderwaardig aan Händels compositie en maakt indruk door het expressieve gebruik van harmonie (enharmoniek) en een vocale partij die Cleopatra's tragische lot in coloratuur en extreme sprongen uitbeeldt.
Verder is er dans met Rachel Farr, muziek van Jörn Boysen (klavecimbelsuite) en Georg Friedrich Händel (cantate Qualor crudele).
Iris Bouman, alt
Rachel Farr, barokdans
MUSICA POETICA